versie 2.0 van iCodriver is beschikbaar!

Met de tweede helft van het rallyjaar voor de deur melden we dat er een update beschikbaar is van iCodriver http://www.icodriver.com/ .

De professionele manier van notities nemen op de ipad is nu nog beter en meer toegankelijk, met een gratis Lite versie. Vergeet pen, potlood, papier, pagina's omdraaien, leeslampje! iCodriver tovert je iPad om in het enige toestel dat je nodig hebt om notities te maken en te gebruiken tijdens rally's.
Het omvat ondermeer een chronometer, een count down timer tot aan je startminuut... en met GPS ondersteuning heb je ook afstanden en split tijden die automatisch worden opgenomen. Je kan je route plotten op Google maps en zo visualiseren in de applicatie.

Bij deze versie 2.0 is er een betalende Pro versie en een gratis Lite versie. De Lite is beperkt, in die zin dat je geen kp's van andere ipad's kan importeren en slechts maximaal 10 kp's kan noteren. Maar in ons rallylandschap met VAS sprintjes is dat misschien al voldoende om er mee te leren werken. iCodriver werd reeds getest door ondermeer Kurt Braeckevelt en Pedro Cappelle tijdens de Exotic Green rally te Etten-Leur.

Lees hier over de introductie van iCodriver eind mei.

22-7-12

Exotic Green rally te Etten-Leur

Te vroege opgave door mechanische pech, breuk binnen in de behuizing van de versnellingsbakklok zorgde er voor dat starten en stoppen zonder de motor te laten afslaan onmogelijk werd. Daarom deze reeks foto's, meer valt er niet te zeggen. Met dank aan de fotografen voor het inzenden van hun beelden.

287878_345395168868235_1260164676_o

 

Egr12pc1

 

Egr 2012 175

 

DSC_0442

 

Exotic green 559_bewerkt-1

 

IMG_0747

 

Sized_IMG_5540

 

 

 

29-5-12

Nieuwe app voor iPad vergemakkelijkt de taak van een co-piloot

Een moderne rallywagen zonder elektronica is ondenkbaar. Regelmatig wordt de wagen verbonden met een laptop die alle opgeslagen informatie uitleest, die rapporteert over prestaties van wagen, de stand van de pedalen, sensoren, gps data etc... Ingenieurs met de laptop op de schoot, het is een bekend zicht in het servicepark tijdens wedstrijden. Echter, co-piloten die hun papier, potlood, balpen vervangen door elektronica, dat is nog niet vaak gezien.

Maar daar kan nu verandering in komen, want de Argentijnse co-piloot Hernan Vargas Peña vind dat er evolutie mag zitten in zijn “métier”. Daarom liet hij een applicatie voor iPad ontwikkelen die de vele taken van een navigator groepeert en vereenvoudigd. De laatste 6 maanden zijn heel wat apps verschenen voor de navigator, zowel voor Android als iPad of iPhone. Maar deze steekt er toch wel boven: iCoDriver

De iCodriver app integreert de tools die nodig zijn om tijdens verkenningen notities te maken en die tijdens de wedstrijd te lezen. De app kent 2 modes (Write = notities maken en Race = notities lezen, bijsturen tijdens de wedstrijd). De app omvat een eenvoudig synchroniseerbare masterklok, een countdown timer tot de volgende minuut, een chronometer met automatische opslag van tussentijden (elke 1 - 2,5 - 5 of 10 kilometer), een service park-modus met tijdsaanduiding en zwoele vrouwenstem, twee afstandsmeters in schrijfmodus en een countdown afstandsmeter in race modus (voor iPads met GPS functie). Alle tijden, splits en GPS posities worden opgeslagen en gekoppeld met hun bijhorende notitie. Notities kunnen georganiseerd worden in kampioenschappen en voor de liefhebbers van papier ook eenvoudig omgezet worden naar PDF. Dit in het geval je iCoDriver enkel gebruikt om notities te maken, en niet af te lezen. De software werkt in kilometers of miles en kan gebruikt worden door zowel links- als rechtshandigen.

Allicht zal niet iedereen deze app direct omarmen, want je moet immers al een iPad hebben, en je hebt een schokbestendige beschermhoes nodig voor je iPad, en een stylus of schrijfstokje om notities te nemen. Maar de voordelen zijn er natuurlijk wel. In real-time en dus veel sneller heb je veel meer informatie beschikbaar dan bij afzonderlijk gebruik van chronometer, balpen, en papier. Dit is versie 1, binnenkort volgt een evolutie, beschikbaar in de iTunes app store.

Het CAP47 team zal deze applicatie ten volle testen in de aanloop naar en tijdens de Exotic Green rally, maar wij zijn nu al overtuigd van het potentieel.

Schermafdrukken, video’s, meer uitleg over de app
iTunes : http://itunes.apple.com/us/app/icodriver/id499315149?mt=8
De officiële website: http://www.icodriver.com/
Youtube : http://www.youtube.com/user/iCodriverRally
Google : http://www.google.be/search?q=iCodriver

Meer over de bedenker Hernan Vargas Peña
Hij is co in het Zuid-Amerikaans kampioenschap met een Evo X R4. Zijn Facebook pagina bereik je hier: https://www.facebook.com/hernanvp

Over CAP47
Pedro Cappelle en de teamleden van online reclamebureau CAP47 verzorgen vanaf dit jaar de inschrijvingsmodule, en vanaf 2013 de ruime software voor het rekenbureel, van de Geko Ypres Rally. Meer info over CAP47 via Facebook op https://www.facebook.com/cap47

 

Foto 1

 

Foto 2

 

Foto 3

16-4-12

Rallysprint van de Monteberg, 15 april, met team Cappelle - Demeyer

15 april, Rallysprint van de Monteberg. In tegenstelling tot andere jaren werd het VAS kampioenschap niet op zaterdag verreden.
Om 8 uur waren we op post voor de documentencontrole in de Klakeye in Dranouter. Alles verliep heel vlot. We hingen de verplichte publiciteit op de auto en reden verder naar de technische controle. Ook daar was er geen enkel probleem. Daar kregen we onze starttijd van 10.14u. Nog anderhalf uur wachten geblazen. We brachten de auto naar de service waar iedereen al druk in de weer was.
De rallysprint van de Monteberg bestaat altijd uit twee verkenningsritten gevolgd door drie gechronometreerde ritten.
Monteberg1

Om 10.14u. stonden we aan de eerste TK voor de eerste verkenningsrit. Tijdens deze verkenningsritten wordt er om de halve minuut gestart. Deze en ook de volgende verkenningsrit verliep vlot. Het was wel wat oppassen in het bos, waar het wat modderig was. De nota’s waren in orde (met dank aan Daniel en An), dus konden we ons concentreren op het opwarmen van de auto. Nadeel bij een rallysprint is het lange wachten tussen de verschillende ritten. Tussen de eerste en de tweede verkenningsrit zat een wachttijd van twee uur. Daarna was het telkens anderhalf uur wachten. Bijkomend probleem was dat het verschrikkelijk koud was. Gelukkig had Daniel daar iets op gevonden en konden we ons opwarmen in de VIP-camionette en aan de lekkere soep van An.
Monteberg2

Iets na 14 uur begonnen we aan onze eerste wedstrijdrit. Daniel zei nog dat hij zijn beste tijd van vorig jaar (5.32) wilde verbeteren. De eerste rit bereikten we dat record al en zetten een tijd neer van 5.32.29. In de tweede en derde rit konden we deze tijd nog telkens iets verbeteren. In de tweede rit bereikten we de Flying Finish na 5.28.53 en in de derde na 5.27.53. Uiteindelijk behaalden we de 52e plaats op 122 deelnemers. We mogen dus spreken van een geslaagde rallysprint.
Een dikke merci aan Daniel om mij een onvergetelijke dag te bezorgen, aan An voor de lekkere soep en broodjes, aan het serviceteam voor de nodige interventies en natuurlijk ook aan de vele supporters voor de steun.
Monteberg3

Onze volgende afspraak is de Shortrally van Staden op 15 augustus.

12-4-12

TAC rally 2012 - verslagje Pedro Cappelle - Arne Dekeyser

Bijna 6 maanden stilte. De tijd tussen de crash tijdens de TBR Rally en de TAC rally te Tielt. De vaste co was niet beschikbaar, daarom werd er gestart met Arne Dekeyser, zo kregen we veel ervaring mee aan boord.

De regen op zaterdag en de lange overwintering zorgde er voor dat er behoudsgezind werd gereden, soms te behoudsgezind. Maar de wisselende weersomstandigheden en het parcours zorgden voor een ideale omgeving om de ophanging en banden te testen.
Met de voorlaatste KP kregen we de wagen bijna helemaal naar onze hand gezet, en dat resulteerde in een 14de tijd.

301732_10151473523165537_584885536_23421518_1032751185_n

Met dank aan Arne en 3L racing voor de service en catering.
De volgende wedstrijd wordt de Exotic Green Rally in Etten-Leur, Nederland. http://www.exoticgreenrally.nl

 

TAC Rally 2012 - zowel BMW M3 als Subaru Impreza STi aan start... en finish :-)

Op 6 en 7 april vond de 39e TAC Rally in Tielt plaats. Deze rally bestaat uit een nationaal en een criteriumgedeelte. Team Daniël Cappelle -  Nathalie Demeyer met de BMW M3 en Pedro Cappelle – Arne Dekeyser met de Subaru Impreza hadden zich ingeschreven voor het criterium en kregen respectievelijk startnummers 121 en 119. De 54 starters kregen 10 KP’s, goed voor een afstand van 100 km waarvan 0,4 % onverharde weg.

Dit is het verslag van het nieuwe team Daniel Cappelle – Nathalie Demeyer.

Op woensdag was er een shakedown om de rallywagen uit te testen. De start bevond zich aan de Willekomstraat (KP De Ratte - Declercq). Na een technische en administratieve controle kregen we de verplichte publiciteitsstickers. Het nodige plakwerk nam toch wel een tijdje in beslag, maar dat hoort er nu eenmaal bij. Ondertussen was het 19u. en konden we beginnen aan de shakedown. We hebben de KP driemaal afgereden en het nieuwe team Daniel Cappelle – Nathalie Demeyer was er helemaal klaar voor.
Op vrijdag 6 april konden we de verschillende KP’s verkennen. Het waren er 4 in totaal. Daniel en Tineke hadden de nota    ’s al genomen, dus we waren al een hele stap vooruit. We hebben alle KP’s    4 keer afgereden en we hebben enkele kleine aanpassingen aangebracht aan de nota’s. De verkenningen moesten om 15u. beëindigd worden. De documentencontrole was al voor de verkenningen kunnen gebeuren, maar voor de technische controle van de wagen was het nog wachten tot 18u. Niettegenstaande de wagen al een controle gekregen had voor de shakedown moest hij nogmaals gecontroleerd worden op vrijdag. Rond 17.30u. vertrokken we met de wagen richting controle en tot onze verbazing mochten we daar gewoon aanschuiven. Omdat alles woensdag al gecontroleerd was, ging de controle heel snel. Moesten we daarvoor zo lang wachten?

TAC-BMWM3-1

Zaterdag werden we om 10.43u. op het podium verwacht voor de start van de eerste ronde. Deze bestond uit 2 KP’s, KP Poelberg en KP Oosthoek. Jammergenoeg waren de weergoden ons niet gunstig gezind en moesten we vertrekken op regenbanden. Op KP Poelberg (7,70 km) zetten  we een tijd neer van 6m26. Daniel moest de wagen nog wat gewoon worden, maar op KP Oosthoek (8,64 km) ging dat al heel wat vlotter. We behaalden een scratchtijd van 5m40s. Hoe we dat gedaan hebben, weten we nog altijd niet (of zou de organisatie een fout gemaakt kunnen hebben?). De eerste ronde zat erop en we konden terug naar de service. Daar hadden we 30 minuten voor we terug aan de tweede ronde moesten starten. Het begon stilaan op te drogen en de regenbanden werden vervangen.
TAC-BMWM3-2

Vol goede moed begonnen we aan de tweede ronde. Deze bestond uit 4 KP’s. De eerste KP was KP Schuiferskapelle (14,98 km). Het begin verliep vlot en ook de jump ging prima.
Kort daarna begon de weg echter natter en natter te liggen. De chicane kwam plots heel snel dichtbij, maar we passeerden zonder problemen. Na een korte draai naar rechts kwam het erger en erger. De banden hadden geen greep op de weg. Door een verkeerde bandenkeuze haalden we maar een tijd van 11m48. Op de 2e KP, KP Ondank (10,28 km) ging het al heel wat beter. We reden de KP af in 7m29. Dan was KP Poelberg terug aan de beurt. Hier verbeterden we onze tijd met 24s. Op de 4e en laatste KP van de 2e ronde, opnieuw KP Oosthoek haalden we een tijd van 6m49s.
De 3e ronde was identiek aan de 2e. Onze tijden waren op KP Schuiferskapelle 10m59, KP Ondank 7m24, KP Poelberg 5m51 en KP Oosthoek 6m38. Onze tijden werden dus telkens verbeterd. We begonnen er helemaal in te komen, maar jammergenoeg was er geen 4e ronde meer om dat te bewijzen. We behaalden uiteindelijk een 27e plaats op 54 deelnemers.
Het vertrouwen tussen piloot en copiloot is er, dus dat belooft niets dan goeds voor de rallysprint van de Monteberg van zondag 15 april.
TAC-BMWM3-3

17-10-11

TBR Rally met Subaru Impreza eindigt in de gracht

Na de motorpech in Tielt volgde een lange periode van inactiviteit, van motor herbouwen en testen. Met het zicht op de Condroz Rally namen we deel aan de TBR rally. Met de steun van 3L Racing en Subaru Garage Bert werd de wagen klaargemaakt voor deze eerste deelname. Die duurde echter maar de helft van wat we hadden voorzien, want op kp8 De Zilten gleden we aan zo'n 60 km/uur de gracht in. Eerst met de kont tegen de grachtkant en door de klap met de neus de gracht in.

317673_262209293816766_100000830924090_706932_452577641_n

312517_262209240483438_100000830924090_706931_759351121_n

Heel veel schade is er niet en dus zijn we al gestart met de herstellingen.
Hieronder nog een aantal beelden die ons werden toegestuurd van voor de pech.


Afbeelding 193Foto: Bernard Verhalle

DSC_0330Foto: David Derdaele www.rallylovers.be

Sized_IMGP2767
Foto: Geert Louagie


Video: Bjorn Thery

 


17-8-11

1ste Rally van Staden 2011

RallyStaden01

Team Cappelle Daniel - Struye Fredriek met de BMW M3 eindigden 35ste in het klassement bij de Moderne wagens. 57ste in het algemeen eindklassement inclusief historische wagens.

 

Op 15 augustus werd traditioneel de Stadense rally verreden en ditmaal voor het eerst een echte rally met 3 kps die elk 4 maal gereden moest worden. Na het debacle van vorig jaar met koeling- en waterproblemen stonden we aan de start met een andere wat meer pk-rijke motor in onze M3.

De motor werd door Eric en Lieven deskundig ingebouwd en door Kurt verder afgesteld. Toen we naar de start reden van de eerste KP Staden begon plots de claxon te toeteren, aan de startlijn was er echter een clevere Danny Debruyne aanwezig die na enig gevroetel de fiche kon losmaken in het motorcompartiment.

We starten zoals steeds traag, te traag want na een een kp stonden we slechts 107de van de 130 starters.

We wisten wat te doen, wakker worden, maar in onze onstuimigheid toch weeral een tweetal fouten gemaakt met te vroeg en te laat te remmen waardoor we weer meer dan een halve minuut verloren. Van dan af ging alles vlot en de rest van de wedstrijd konden we onze tijden verbeteren. Ook Frederiek als co-piloot begon zich lekker in zijn vel te voelen, het vertrouwen was er tussen auto , piloot en co, wat leidde tot een 57ste plaats algemeen, de rally mocht gerust nog enkele kps langer geduurd hebben, zelfs op de laatste veel besproken kp onverhard gingen we er stevig tegenaan (zie foto)

Tevreden maken we nu al een afspraak voor de Hemicuda rally, ditmaal met de opel Manta, waar Frederiek nogmaals als interim zal fungeren, hij doet dat goed.

Thanks aan Lieven en de vroeg uitgevallen Eric voor de perfecte service en aan Tineke voor de lekkere broodjes.

 

1-5-11

Zonnige tweedaagse Rallysprint van de Monteberg...

Het 1 mei weekend zorgde voor aangenaam zonnig weer en toch leidde dat ons van de regen in de drop!

Zaterdag, de provinciale dag: Een voortreffelijk weertje zorgde voor een snel parcours met toch een spekglad stuk in het bos. Met gelegenheids co-piloot Brinny Vandewiele zat het al vlug goed. Zijn eerste keer als co zorgde voor een pak ervaring en hij deed het fantastisch vanaf de eerste meters. We reden van in het begin een strak tempo en openden met een van 5 min 35 sec, hier en daar kon er zeker nog wat van af. De tweede kp was dat al zo, we reden vlot naar 5min 30 sec. De 3de kp kwam de vermoeidheid opzetten en reden we net dezelfde tijd van de eerste kp. Zo eindigden we op een 46ste plaats op 120 deelnemers. Zaterdag zou eigenlijk een goede repetitie moeten zijn voor zondag...

Zondag, rampdag ... Met de ondertussen vertrouwde co Colin Degroote werd het technisch gezien een complete off day. Met de eerste verkenning, na een 200 meter, liep de waterpomp vast, brak de riem, viel de servo pomp uit, laadde de batterij niet meer en was de koeling weg.  Daarom werd op gemak de etappe afgereden. Op het servicepark zorgden Erik en Lieven voor een toonbeeld van service werk. Zij demonteerden de waterpomp, reden naar thuishaven Wingene, demonteerden daar een bruikbare waterpomp en terug in het servicepark monteerden zij alles netjes. De tweede verkenningen lieten we voor wat ze was en we startten de eerste chronorit vol vertrouwen. We waren goed bezig maar op ong 1 km van het einde loste een waterleiding en mochten we opnieuw uitbollen om op kousevoeten het servicepark te halen. De waterleiding werd vervangen en een uurtje later met nog een beetje meer moed zijn we aan de tweede chronorit begonnen. Na 3 km brak een sturing van de versnellingsbak en konden we de kp nog afrijden in 4e versnelling. Op service konden ze ook dit herstellen binnen de tijd. We hadden nog een kans in de 3e boucle om een gunstige tijd neer te zetten, vastbesloten en mede door dat het bos al was opgedroogd waren wij een stuk sneller dan de voorgaande. Maar na een 3-tal km weer koelingsproblemen, waarschijnlijk de koppakking die het nu begeven had.  Op de proef zijn we gestopt om water bij te gieten, dus geen goede tijd gereden. Zondag is een dag om snel achter ons te laten.

We kijken uit naar de Noordzeerally op 17 juli te Jabbeke.
Een heel grote bedanking aan Lieven en Erik omdat zij er alles aan hebben gedaan om ons in koers te houden. Dank aan Colin en Brinny om de hitte te weerstaan.

Monteberg 2011 zaterdag _Stefaan Vanassche
Foto Stefaan Vanassche

11-4-11

TAC Rally 2011 te Tielt - Verslag Daniël en Pedro Cappelle (Opel Manta A en Subaru Impreza WRX STi)

Criterium
Voor Daniël was het al geleden van de Ypres Historic 2010 dat hij nog met de Opel Manta op pad was gegaan. Vandaar weeral een beetje aanpassingen voor de auto maar vooral voor de piloot. En voor de eerste maal dit jaar ook met een nieuwe Co, weliswaar een man met ervaring, Colin Degroote.

Daniël kwam traag op gang en er was een sortietje nodig om hem wakker te maken. Een rechtsaf werd genomen als een rechtdoor... Vanaf KP 5, toen de KP's voor de tweede keer werden gereden ging alles plots veel beter, meer vertrouwen, sneller door de bochten wat resulteerde in tijdswinsten van 15 seconden per kp.

In de laatste ronde kwam de vermoeidheid opzetten, de tijden konden niet meer worden verbeterd dus werd gekozen voor het spectakel, dwars op de laatste en mooiste kp De Poelberg. Alles in beschouwing genomen werd een  27ste plaats gereden, wat toch enigszins tot tevredenheid stemde.

204959_2026608103660_1197773675_32506084_2492406_o

Met dank aan Karel, Lorenzo en Bert voor de service , mijn co Colin voor de goede nota’s en de vele supporters. We kijken nu al uit naar het weekend van 1 mei waar we 2 dagen op de Monteberg vertoeven met de BMW M3.


Nationaal
Voor de Subaru Impreza was het voorbij net na halfweg wedstrijd. Er werd een gat geslagen in het blok en de olie stroomde er uit. Einde wedstrijd en de plannen voor de volgende wedstrijden zijn ondertussen al opgeborgen.

Tot dit voorval verliep alles heel goed dankzij de inzet van Subaru Garage Bert en iedereen bij 3L Racing. De wagen reed perfect, de banden waren de goeie keuze en met deze groep N4 wagen zetten we constant tijden neer rond de 50ste plek zonder risicovol te rijden. We hadden een aanval gepland in de laatste wedstrijdlussen, maar het ritme verhogen zat er niet meer in. Kortom, het was leuk, maar het kon nog leuker geweest zijn mochten we de finish hebben gehaald. Geen nieuwe afspraken voorlopig. 

Karel_Leeuwerck-photo27
Foto wrcplace.be - Karel Leeuwerck

 

209172_10150159189027590_529792589_6669362_6177065_o
Olie sijpelde uit de wagen als was het een zeef - eigen foto

IMG_0579

 

IMG_9837

IMG_9948
foto's Lorenz Deschuyttere - www.fotolorenz.be

 

 

 

10-2-11

Legend Boucles de Spa 2011

De trouwe Ford Escort Mexico mk1 mocht nog es buiten komen voor deze prachtige wedstrijd, de eerste van het seizoen 2011. Ruim 330 auto's namen de start, nergens ter wereld kent een wedstrijd zo'n aantrek. Deze editie viel er geen sneeuw, de wegen waar vrijwel droog en dus kon het hard gaan.

De wedstrijd verliep voor ons niet vlekkeloos, op vrijdag verloren we alle versnellingen, schakelen werd onmogelijk en dat net na de 2 specialle etappes rond het circuit van Francorchamps. Er druppelde ook olie op de alternator waardoor die niet meer constant stroom doorgaf. Beide probleempjes werden aangepakt en de volgende dag werden we nog niet gespaard. De besturing van de carburatoren was losgetrild en door de spoedherstelling konden we niet vol gas rijden op de volgende etappe. Vanuit stilstand vertrekken na een stempelcontrole duurde eeuwig en dat is net wat je niet wil tijdens een race tegen de tijd.

Alles beschouwd reden we toch mee met het gros van de rijders en eindigden we rond de 75ste plek. We zijn weer wijzer geworden en misschien wordt volgend jaar nog beter dan dit jaar.

 

Met dank aan Eddy Smeets, co-piloot van dienst, iedereen van 3L Racing, dank aan Gabriël en Kurt voor de hand- en spandiensten.

 

 

341--0703

 

341--5111

341--9168

341--2478

341--5864